Product selector

In slechts vijf stappen naar de machine van uw keuze! U kunt bij elke stap de zoekopdracht starten, u bent dus niet verplicht om alle stappen te doorlopen.

Stap 1: Groep
Stap 2: Categorie
Stap 3: Sub-categorie
Stap 4: Machine
Stap 5: Status
Download nieuwe brochure

havantec is volop in beweging.

Innoveren is erg belangrijk. havantec brengt regelmatig nieuwe machines op de markt die steeds makkelijker zijn te bedienen en zijn te onderhouden. u wilt weten wat wij voor u kunnen betekenen. aarzel niet en neem contact met ons op.

Neem contact op Onze adviseurs staan voor u klaar.

Handhygiëne - Uitvoering en Toepassing

Geplaatst op 11-01-2018In de voedingsmiddelenindustrie wordt regelmatig de vraag gesteld wat goede handhygiëne nou precies is. Moeten de handen gewassen worden of is desinfecteren genoeg? of moet het juist allebei? Eén ding is zeker, handen zitten over het algemeen vol met bacteriën en dit is neemt risico's met zich mee. Indien hier niet goed mee wordt omgegaan kan dit leiden tot bacteriële besmetting op het product met als mogelijk gevolg een afgekeurd product en daaruit volgt een recall.


Wat zijn de wettelijke verplichtingen rondom de hygiëne in de voedingsindustrie?

"Bedrijven die met voedsel omgaan, moeten dat op een veilige en hygiënische manier doen. Daarmee voorkomen ze dat consumenten ziek worden. Met een voedselveiligheidsplan brengt een bedrijf in kaart wat er mis kan gaan. En hoe het fouten kan voorkomen. Bijvoorbeeld door toe te zien op:

  • Persoonlijke hygiëne van medewerkers;
  • Hygiëne tijdens vervoer van grondstoffen (zoals schone melkcontainers);
  • Maatregelen tijdens behandeling of verwerking (bijvoorbeeld gebruik van schone machines die brood snijden);
  • Verpakking (wordt een product snel genoeg ingevroren);
  • Opslag in voldoende schone, donkere ruimtes.

Bedrijven volgen daarbij de regels voor de productie van veilig voedsel van het HACCP-systeem (Hazard Analysis Critical Control Points)." aldus de Rijksoverheid

Naast de wettelijke verplichtingen zijn er in de voedingsindustrie ook kwaliteitsmanagementsystemen. Dit zijn:

Terug naar de vraag: Moeten de handen gewassen worden of is desinfecteren genoeg? of moet het juist allebei?

Door zowel het wassen van de handen als door het desinfecteren van de handen worden bacteriën en micro-organismen van de handen verwijderd. Echter is er door wetenschappelijk onderzoek aangetoont dat één van beide niet voldoende is.
Bij alleen handen wassen kunnen er micro-organismen overleven en bij alleen desinfecteren kan het zijn dat de desinfectie niet voldoende kan doordringen doordat deze wordt tegengehouden door vuil. Hierdoor kunnen bacteriën overleven en blijft er een risico op besmetting van het product. Het beste resultaat is te behalen door eerst de handen op de juiste wijze te wassen om de handen daarna te desinfecteren.

Handen wassen, hoe doe je dat? - Zo doe je dat goed! (bron: RIVM)

     

Zie ook de toolkit achter deze link.

Hoe is dit toe te passen in uw bedrijf?

Havantec werkt voor de persoonlijke hygiëne samen met het vooraanstaande bedrijf Frontmatec, tot voor kort en in de markt beter bekend als ITEC. Vanuit deze samenwerking bieden wij hiervoor verschillende opties, zowel voor "vrijwillig" gebruik als "gedwongen. Bij de vrijwillige opties wordt uitgegaan van de goede wil van de medewerkers, bij de gedwongen opties heeft de medewerker geen keus en dient hij bepaalde stappen te doorlopen voor hij door mag/kan naar de (productie)ruimte.

Vrijwillig:

Handwasbak van 1 tot 6 persoons met daarbij zeep en/of desinfectie dispensers.

Zeep & desinfectie dispensers, zowel automatisch door sensor gestuurd als manueel door een arm hendel. 
Hier zijn opties mogelijk om een desinfectie en/of zeep unit te koppelen aan bijv. een automatische deur om toch dwang te creeëren.Handwasbak met zolenreiniger en zeep & desinfectie dispensers

Gedwongen:

Zeep & desinfectie dispensers met draaikruis, het gedwongen nemen van desinfectie of zeep op de handen.
 

Desinfectie dispenser met camera en draaikruis, voor gecontroleerde optimale desinfectie dosering op de handen.

Complete ALL IN ONE oplossingen, zeepdosering, handen wassen, handen drogen en desinfectie dosering in één unit.
 

Hygiënesluizen met desinfectie dispensers met draaikruis, voor het reinigen van de zolen/laarzen en desinfecteren van handen.
    

Hygiënesluizen met een complete ALL IN ONE oplossing, zolenreiniging, zeepdosering, handen wassen, handen drogen, desinfectie dosering in één unit.
            

Dubbelbaans-hygiënesluizen voor grotere aantallen gebruikers. Zowel ALL IN ONE als alleen desinfectie dosering.


« Terug naar overzicht